TeppoTurja

Parlamentaarinen riita Jeesuksen poliittisesta perinnöstä

  • Parlamentaarinen riita Jeesuksen poliittisesta perinnöstä

 

 

Tervetuloa tähän parlamentaariseen istuntoon, jonka tarkoituksena on ratkaista, kenelle Jeesus Nasaretilaisen poliittinen perintö kuuluu. Kulttuuriministeriön alainen Aineettomien Oikeuksien virasto on saanut kirjelmän, jossa valitetaan poliittisen vasemmiston ottaneen oikeudetta koko perinnön haltuunsa. 

Asia on ollut niin pitkään valmistelussa, että kirjelmässä mainittua kaappaajaa - käsite on valittajan käyttämä - ei enää varsinaisesti ole, mutta Valtioneuvoston alainen Tulkintavaliokunta katsoo, että kyse on riittävällä tarkkuudella Vasemmistopuolueesta.

Kirjelmän takana olevat tahot toteavat, että käsitys, jonka mukaan Jeesus Nasaretilainen olisi ollut kommunisti, ei perustu riittävään näyttöön vaan sangen pintapuoliseen käsitykseen Nasaretilaisen poliittisesta ajattelusta. Avaan keskustelun aiheesta.

 

Keskustan edustaja aloittaa.

 

- Vasemmiston ajattelu nojaa materialistiseen maailmankuvaan, mikä jo sinänsä osoittaa perinnönjaon uuden käsittelyn tarpeelliseksi. Jeesushan painotti ettei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee. Jos ateisteille tuottaa ylivoimaisia vaikeuksia tuo ”Jumala”, voidaan katsoa, että kyse on jokaisesta sanasta, joka lähtee suusta - ottamatta kantaa kenen suusta on kyse. Me Keskustassa vaalimme kuitenkin siinä määrin sivistynyttä käytöstä, että muusta kehon osasta lähteviä ääniä ei tässä tarvitse huomioida.

 

Mitä Vasemmisto vastaa?

 

- Me vasemmiston piirissä kummeksumme, jos viljelijäväestöä edustava keskusta väheksyy leivän merkitystä Jeesuksen arvomaailmassa. Hänhän nimenomaan opetti pyytämään taivaalliselta Isältä leipää; anna meille meidän jokapäiväinen leipämme. Tästähän lopulta on kyse. Näköjään palataan peruskysymyksiin oikeudenmukaisesta tulonjaosta.

 

Sitten Kokoomus.

 

- Täytyy kuitenkin muistaa, että leipäähän ei voida jakaa ennen kuin se on leivottu. Siihen taas tarvitaan viljaa. Ja tässä mielessä on olennaista kiinnittää huomio maatalouskoulutukseen. Palautan mieleen Jeesuksen vertauksen miehestä, joka kylvi osan siemenistä tien laitaan taivaan lintujen syötäviksi, osa putosi kalliolle niin että oraat kuivettuivat ja niin edelleen. Vain osa putosi hyvään maahan, kasvoi ja tuotti satakertaisen sadon. Tässä on havaittavissa kannustusta voiton maksimointiin, josta ansaitsemansa osan saa myös työväestö.

 

Nyt Vihreät de gröna.

 

- Lähtökohtaisesti on vastenmielistä ajatella, että lintujen käyttöön päätyvät siemenet olisivat jotenkin hukkaan heitettyjä. Jeesus ei missään nimessä tarkoittanut sitä. Hänhän kehotti ottamaan esimerkkiä taivaan linnuista, jotka eivät kylvä eivätkä niitä ja kuitenkin taivaallinen Isä pitää niistä huolen. Tätä me Vihreät painotamme myös opiskelijapolitiikassamme. Taivaallisen Isän olemme valmiit korvaamaan vaikkapa maininnalla kansalaispalkasta.

 

Sitten persu..Perussuomalaiset

 

- Vihreillä on kovin valikoivaa tuo huolettomuus aineellisten tarpeiden osalta. Samassa puheessaan Jeesus kysyi, mitä te murehditte vaatteista. Katselkaa kedon kukkia eivät ne työtä tee eivätkä kehrää eikä kuitenkaan Salomo kaikessa loistossansa ollut niin vaatetettu kuin yksi niistä. Ja kuitenkin kun kaksi tai useampi vihreä on koolla, siellä keskitytään tuottamaan myssyä ja tumppua. Sukkapuikot ja virkkuukoukut vain helisevät.

 

Ja sosialidemokraatit

 

- Jeesus sanoi, että kun annat almuja, älä soitata torvea edelläsi, niinkuin ulkokullatut tekevät saadakseen ylistystä ihmisiltä, vaan ettei vasemman käden pidä tietää, mitä oikea käsi tekee. Siksi me sosialidemokraatit olemme rakentaneet sosiaaliturvan, joka tyydyttää turhia kyselemättä kaikki ihmisten tarpeet. Tästä syystä katsomme, että koko Nasaretilaisen poliittinen perintö kuuluu lyhentämättömänä meille.

 

Och Svenska handelsbank...Ryotsalainen kansanpuolue

 

- Vi skulle gärna palauttaa tämä keskustelu jordbrukarens...miten se on... maatalouden osastoon. Jeessushan nimenomaan sanoi på finska, att Taivasten valtakunta on sinapinsiemenen kaltainen, jonka mies otti ja kylvi peltoonsa. Se on kaikista siemenistä pienin, mutta se tulee niin suuri puu, että taivaan linnut tekevät pesänsä sen oksille. Tässä näkyy selvä profetia meille erkoopeessä ja pieni vihje myös sinne vihreiden suunta, kun niistä linnuista huolta kannatte. Se on jätte kiva.

 

Kristilliset

 

- KristillisDEMOKRAATIT, puheenjohtaja. Jos nyt oikeasti ajatellaan Jeesuksen Kristuksen poliittisen perinnön jakoa, meidän on pakko huomauttaa, että hänen aikanaan Kristillisdemokraatit eivät vielä toimineet puolueena. Oli vain fariseukset ja saddukeukset. Emme kuitenkaan epäile, etteikö Jeesus olisi löytänyt kaikelle henkiselle perinnölleen meistä oikeudenomistajaa. Hänhän sanoi: Autuaita ovat hiljaiset, sillä he saavat maan periä. Olemme jälleen hiljaa kuunnelleet kun muut ovat puhuneet. Ja tuo ”maa” tuossa pitää ymmärtää laajasti koskemaan kaikkea.

 

Onkos sitten Piraattipuolueella jotakin sellaista sanottavaa, johon teillä on tekijänoikeudet?

 

- Mitä puheenjohtaja tarkoittaa. Tässähän on ihan sumeilematta kaikkien edeltäjien toimesta siteerattu Jeesusta. Kai meilläkin joku oikeus on, ja jos ei ole, me otamme sen. Jeesushan sanoi: Ei voi ylhäällä vuorella oleva kaupunki olla kätkössä eikä lamppua sytytetä ja panna vakan alle, vaan lampunjalkaan, ja niin se loistaa kaikille huoneessa oleville. Tätähän me nimenomaan ajamme tekijänoikeuslain muuttamisvaatimuksilla. 

 

(Vihreiden edustaja huutaa perään)

- Tuo oli kyllä niin meille varattu Jeesuksen viisaus. Aika törkeä anastus,  etenkin, kun kalastamme jokseenkin samoilla vesillä. Mutta pidätämme itsellämme oikeuden tuon sitaatin avauslauseeseen, jota ette sentään kehdanneet käyttää: Te olette maailman valkeus. Siis me Vihreät de gröna.

 

No niin, nyt ovat kaikki puolueet käyttäneet yhdet puheenvuorot, joten voidaan siirtyä toiseen kierrokseen. Kuka aloittaa.

 

- Hetkinen! Mitäs sukupuolisyrjintää täällä aiotaan harrastaa. Me Feministipuolueesta ei olla sanottu vielä mitään, ja vihreät ovat saaneet kaksi puheenvuoroa.

 

Anteeksi kovasti. No tuossahan tuli se ensimmäinen puheenvuoronne, niin voitte ehkä heti perään vuodattaa seuraavan.

 

- Miten niin, tuo äskeinenhän oli ilmiselvä työjärjestyspuheenvuoro. Aluksi toteamme, että meidän jäsenistöstämme on tarkalleen 33,3 % muita kuin kristittyjä koska Fatima on muslimi. Eila ja Riitta ruksaamme aina kun mahdollista kohtaan muut. Mutta asiaan. Jeesushan oli itse feministi ja oli kaikin tavoin linjoillamme. Hänhän sanoi muun muassa: jokainen, joka hylkää vaimonsa muun kuin huoruuden tähden, saattaa hänet tekemään huorin, ja joka nai hyljätyn, tekee huorin.  Miehelle on siis tuossa annettu valta tehdä kaksi huoraa yhdellä iskulla. 

 

Ja sitten Keskusta

 

- Haluaisimme avata Keskustan siis entisen Maalaisliiton juuriin kätkeytyvää yhteyttä Jeesuksen opetukseen: Anokaa, niin teille annetaan, etsikää, niin te löydätte, kolkuttakaa, niin teille avataan. Kaikkien teidän on myönnettävä, että perinteisen kannattajakuntamme elinkeinot ovat kehittyneet keräily- ja luontaistaloudesta sekä se, että maaseudulla ei vieläkään harrasteta ovikelloja, vaan sisälle päästäkseen on kolkutettava.

 

(Perussuomalaisten edustaja parahtaa)

Koskas puheenjohtaja aikoo antaa meille vuoron? Tämä on juuri sitä vanhojen puolueiden pyrkimystä sivuuttaa nousevat kilpailijat. Oikeastaan edustamme täällä myös Sinistä Tulevaisuutta, koska ei ole kirkossa kuulutettu, mihin tässä kukin lopulta kuuluu. Siksi viittaankin Jeesuksen opetukseen: jokainen, joka vihastuu veljeensä, on ansainnut oikeuden tuomion ja joka sanoo veljelleen: 'Sinä tyhjänpäiväinen', on ansainnut suuren neuvoston tuomion. Ja joka sanoo: 'Sinä hullu', on ansainnut helvetin tulen.

 

Nyt sitten sosialidemokraatit

 

- Tässä nyt ketään tarvitse vielä helvettiin tuomita. Te olette kuulleet sanotuksi: ’Silmä silmästä ja hammas hampaasta'. Mutta minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa, vaan jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle toinenkin. Tätä Jeesuksen oppiin nojaavaa valmiutta me sosialidemokraatit odotamme nyt erityisesti Perussuomalaisilta ja vaikka samalla Sinisiltäkin. Kuten puheenjohtajamme kiteyttää ”mumhuma humpum suhmuhmah!”

 

Svenska...no siis kansanpuolue

 

- Meitä svenskspråkiga kyllä aina lyödään sekä oikea että vasen poski vaan kielemme takia. Jeessus kyllä selvästi osoittaa, että meitä kannattaisi kuulla juuri monenpuolisen kielitaitomme takia. Hänhän sanoi: Monet profeetat ja vanhurskaat ovat halunneet nähdä, mitä te näette, eivätkä ole nähneet, ja kuulla, mitä te kuulette, eivätkä ole kuulleet. Me uskomme, että tässä on kyse huono taito ruotsin ymmärrys.

 

Sitten Kristillinen liitto

 

- Kristillisdemokraatit, puheenjohtaja, EI LIITTO. Voihan olla, että monet meistä kokevat olevat vainottuja, kuka mistäkin syystä, ja se on tietysti aina synti. Siis se vainoaminen. Mutta meillä Kristillisdemokraateilla on vankat perusteet löytää itsemme näistä Jeesuksen sanoista: Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden tähden vainotaan, sillä heidän on taivasten valtakunta. Samalla huomautamme, että aiemmin todetuin perustein taivaan lisäksi myös maa kuuluu kokonaisuudessaan meille.

 

Vasemmisto, tekös sitten olitte se liitto?

 

- Me olimme lakossa varsinaisen puheenvuoromme ajan, mutta tähän väliin on kyllä pakko sanoa, että jos Jeesuksen poliittisessa perinnönjaossa onkin tarkistettavaa meidän paalutuksemme jäljiltä, nyt on kristillisten toimesta kyllä käynnissä häikäilemätön ryöstö. Ja jotta itkeminen huonosta kohtelusta loppuisi, palautamme mieleen Jeesuksen sanat 'Rakastakaa vihollisianne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat.

 

Ja piraattipuolue

 

- Jeesus sanoi opetuslapsilleen: Katso, minä lähetän teidät niinkuin lampaat susien keskelle, olkaa siis älykkäät kuin käärmeet ja viattomat kuin kyyhkyset. Me Piraattipuolueessa koemme, että nuo sanat on osoitettu juuri meille siitä huolimatta, että ne on lausuttu aikana, jolloin tietotekniikka oli huomattavan alkeellista ja samoin tekijänoikeusjuridiikka.

 

Feministit

 

- Jotta vaatimuksemme äänioikeuden poistamiseksi miehiltä ymmärrettäisiin oikeutetuksi, me Feminisipuolueessa muistutamme Jeesuksen sanoista: Jokainen, joka katsoo naista himoiten häntä, on jo sydämessään tehnyt huorin hänen kanssansa. Tilannehan on kannaltamme täysin kestämätön. Me emme voi suostua kenen hyvänsä vastaantulijan huoraksi. Ei kukaan meistä kolmesta.

 

No niin, toinen kierros on käyty. Kokoomuskin saa hiljalleen sulkea nettiyhteyden pörssiin, nyt saatte taas puhua. Nyt voitaisiin menetellä niin, että omien oikeuksien perustelun lisäksi voitte myös halutessanne osoittaa, miksi jonkun toisen ei tulisi periä mitään. 

 

 - Kiitoksia vain puheenjohtajalle perusteettomien asenteiden viljelystä puoluettamme kohtaan. On kuitenkin todettava, että olemme aina ottaneet vakavasti Jeesuksen sanat: Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle, missä koi ja ruoste raiskaa ja missä varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Me kyllä Kokoomuksessa ymmärrämme, miten tärkeää on kiinteän omaisuuden suojaaminen esim. vakuuttamalla ja mitä tulee arvopapereihin ja muuhun immateriaaliomaisuuteen erilaiset johdannais- ja korkosuojausinstrumentit ovat ahkerassa käytössä.

 

Ja Keskusta

 

- Haluamme myös osoittaa, että kannatuslukujen voimakkaan heilahtelun avittamana olemme ottaneet vaarin Jeesuksen sanoista: Ja missä teitä ei oteta vastaan eikä teidän sanojanne kuulla, lähtekää pois siitä talosta tai siitä kaupungista ja pudistakaa tomu jaloistanne. Mutta kehoitamme lukemaan myös jatkon: Totisesti minä sanon teille: Sodoman ja Gomorran maan on tuomiopäivänä oleva helpompi kuin sen kaupungin. 

 

Mitäpä Vasemmisto huitoo?

 

- No huhhuh. Ehkä siinä tomujen puhdistamisessa jaloista on tullut Keskustalle vähän apuja urbaaniväestöltä itseltäänkin. Ja Kokoomukselle on kyllä pakko sanoa, että voisitte kaikin mokomin noudattaa Jeesuksen rikkaalle miehelle antama kehoitusta, että myytte kaiken omaisuutenne ja jaatte köyhille. Voisi ne vakuutuksetkin jättää ottamatta silloin.

 

Arvaanko oikein, että Vihreät komppaa?

 

- Todellakin. Kyllä Kokoomuksen olisi syytä tarkoin tutkia Jeesuksen neuvoa: Karttakaa tarkoin kaikenlaista ahneutta. Ei kukaan voi rakentaa elämäänsä omaisuuden varaan, vaikka sitä olisi kuinka paljon tahansa. Samalla pitää kuitenkin Vasemmistolta kysyä, onko unohdettu Jeesuksen toinen sosialistisen yhteisomistuksen kultainen sääntö: Jos joku vie sinulta viitan, anna hänen ottaa paitasikin. Anna jokaiselle, joka sinulta pyytää, äläkä vaadi takaisin siltä, joka sinulta jotakin vie.

 

Keskusta jälleen

 

- Puolestamme toteaisimme Jeesuksen sanoin Vihreille, jolla on takanaan loistava tulevaisuus: Te olette maan suola, mutta jos suola käy mauttomaksi, se ei enää kelpaa mihinkään muuhun kuin pois heitettäväksi ja ihmisten tallattavaksi. Ja mahdollisen hallituskumppanuuden menettämisen uhallakin pääomapiireille pitää muistuttaa seuraavasta: Tehkää hyvää ja lainatkaa, vaikka ette uskoisikaan saavanne takaisin. Silloin teidän palkkanne on suuri.

 

Ärkoopee

 

- Jassoo, mepä emme uskalla enää spelata itseämme oppositioon, joten tyydymme näin siunatuksi lopuksi osaltamme tuomaan Jeesuksen sanoin terveiset rannikkoseutujen uskollisilta kannattajiltamme: Seuratkaa minua, niin minä teen teistä ihmisten kalastajia. Kalatalous on mycket mycket merkittävä omavaraisen elintarviketuotannon kannalta.

 

Kristillisdemokraatit, menikö nyt oikein?

 

- Hieman samoilla linjoilla ollaan meillä Kristillisdemokraateissa, vaikka emme hallitukseen niin hinkuaisikaan. Niinpä luotamme Mestarimme lupaukseen:  Autuaita ovat ne, jotka isoavat ja janoavat vanhurskautta, sillä heidät ravitaan. Sen verran kuitenkin esdeepeelle siteeraisimme Jeesusta, että kun rukoilette, niin älkää tyhjiä hokeko niinkuin pakanat, jotka luulevat, että heitä heidän monisanaisuutensa tähden kuullaan.

 

Piraattipuolue

 

- Jeesuksen opeista yksi muistuttaa kovasti oman juristimme ohjetta tekijänoikeuskanteiden varalta: Kavahtakaa ihmisiä, sillä he vetävät teidät oikeuksiin, ja synagoogissaan he teitä ruoskivat. Mutta kun he vetävät teitä oikeuteen, älkää huolehtiko siitä, miten tahi mitä puhuisitte, sillä teille annetaan sillä hetkellä, mitä teidän on puhuminen. 

 

Mitäpä Feministeillä vielä?

 

- Viitaten aikaisempiin näkemyksimme me Feministipuolue toteamme Jeesuksen sanoin: Jos sinun oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se pois ja heitä luotasi. Ja etenkin kaikille kopeloitsijoille puoluetaustasta riippumatta sitaatti jatkuu: jos sinun oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä luotasi; sillä parempi on sinulle, että yksi jäsenistäsi joutuu hukkaan. Mielestämme kyse voi sitä paitsi olla mistä hyvänsä jäsenestä.

 

(Perussuomalaisten edustaja kommentoi luvatta)

- Feministit selvästi vihjaisevat, että täältä olisi himoiten vilkuiltu. Se ei pidä paikkaansa. Vannomaan emmtietenkään lähde. Muistuttaisimme, että Jeesuksen puhuessa vannomisesta, hän selvästi sanoi: Äläkä vanno pääsi kautta, sillä et sinä voi yhtäkään hiusta tehdä valkeaksi etkä mustaksi. Lisäisimme vain, ettei mustastakaan saa valkoista.

 

(Sosialidemokraattit yhtyvät jälkikommentointiin)

- No jos tuollainen iltalypsy sallitaan, me demarit heitämme peliin lämminsyliset turvapaikka-asenteemme, jossa innoittajana on Jeesuksen vertaus laupiaasta Samarialaisesta.

 

(Vihreät de gröna viittoo innokkaasti)

- Haluamme vielä huomauttaa, että koska Jeesuksen aikoihin mennessä pyörää ei ollut keksitty, tarkoitamme polkupyörää, häneltä ei ymmärrettävästi voi löytyä sitaattia, joka todistaisi kevyen liikenteen autuudesta. Olemme kuitenkin varmoja, että joitakin satoja vuosia myöhemmin  näin olisi käynyt.

 

Tasapuolisuuden vuoksi annan vielä Kokoomukselle puheenvuoron

 

- Kaikkihan ovat kuulleet, että helpompi on kamelin käydä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan. Tämä on kyllä sellainen seikka, että Kokoomus vaatii asiassa jonkinlaista kompensaatiota, vaikka ihan rahassa.

 

No niin, kiitoksia kaikille. Kovasti jäin odottamaan, että joku olisi tarttunut näiden viimeisten puheenvuorojen kirvoittamana Jeesuksen sanomaan "Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi?”

 

Ja eikö kenellekään tullut mieleen käyttää sitaattia: Ei saastuta ihmistä se, mikä menee suusta sisään; vaan mikä suusta käy ulos. Ettekö käsitä, että kaikki, mikä käy suusta sisään, menee vatsaan ja ulostuu. Mutta mikä käy suusta ulos, se tulee sydämestä, ja se saastuttaa ihmisen.

 

Tässäkin mielessä tulos saattaisi olla varsin tasaväkinen. Pakko todeta, että kova on jokaisen puolueen halu päästä osille Jeesus Nasaretilaisen poliittisesta perinnöstä. Valitettavasti vain on niin, että tälläkään kertaa halut eivät korvaa kykyjä. Perinnönjako siirretään seuraavan vaalitentin yhteyteen. Kiitos kaikille.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat